Matti Vataja

SUHTEITA

Raamatun alkulehdillä kerrotaan: ”Herra Jumala otti ihmisen ja asetti hänet Eedenin puutarhaan viljelemään sitä ja pitämään siitä huolta.” (1.Moos. 2:15)

Ihmisen tärkein suhde on suhde Luojaansa. Jos tämä syvin suhde ei toimi niin kuin Luoja sen suunnitteli, seurauksena on häiriötila. Toimiiko silloin ihmisen suhde edes omaan itseensä?

Ihmisen suurin kysymys on: ”Kuka minä olen, mikä on olemiseni ja koko elämän tarkoitus?”

Jeesus opetti: ”’Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärrykselläsi.’ Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän kaltainen, on: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Näihin kahteen käskyyn sisältyy koko laki ja profeetat.” (Matt. 22: 37–40)

Voisi sanoa että tähän kuuluu myös ihmisen suhde luomakuntaan. Aikojen alussa Jumala loi koko tämän luomakunnan, mutta ihmisen hän teki omaksi kuvaksensa, kaltaisekseen. Mieheksi ja naiseksi Hän loi heidät.

Ihmisille annettiin myös tehtävä. Se oli viljellä ja varjella tätä ihmeellistä taideteosta. Ihminen sai oikeastaan puutarhurin tehtävän. Jos puutarhuri ei pidä huolta puutarhasta, seurauksena on mm. nälkä.

Miten sitten ihminen on hoitanut näitä tehtäviään ja suhteitaan? Miten hienosti hän on siinä onnistunut? Tiedämme kaikki, että ainakaan luonto ei voi hyvin.

Kaikkein varhaisimman ja suurimman luonnonkatastrofin jäljet ovat nykyisinkin nähtävissä. Kysyt ehkä: ”Mistä oikein on kyse?”  Suurin ekokatastrofi tapahtui oikeastaan jo paratiisissa, kun Paholainen käärmeen hahmossa sinne luikerteli, ja tämän seurauksena synti tuli tähän maailmaan. Sen myötä tuli ihmiskunnan pohjaton ahneus, jolla ei näytä olevan loppua. Nykyisin on vallalla talousfilosofia, jossa etusijalla on jatkuva kasvu.

Toimiiko ihminen nyt alussa saamansa kutsumuksen mukaan? Eikö niin että juuri synnin tähden ihmisestä tuli ryöstäjä ja riistäjä. Mikään ei hänelle riitä: ”Vähän vielä, ja vielä vähän lisää!” Jotta ihminen voisi tulevaisuudessa tyydyttää himonsa, tarvittaisiin jo pian toinen maapallo, jos luonnonvarojen tuhlaus jatkuu tätä rataa.

Kasvaako ihminenkään loputtomiin? Eikö niin että pienestä vauvasta kasvaa aikuinen, ja sitten alkaa rappeutuminen. Kun ihminen on tallustellut tällä planeetalla tietyn ajan, keskimäärin noin 70 – 80 vuotta, on jokaisella edessä se päätepysäkki, jota ei voi ohittaa, ei rikas sen paremmin kuin köyhäkään. ”Maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.”