Matti Vataja

Synti

Elämme aikaa, jolloin ihminen tavalla tai toisella pyrkii saavuttamaan omilla ansioillaan maailmankaikkeuden Luojan iankaikkisen Jumalan suosion. Kovin usein kuulee sanottavan: ”Kyllähän minä jos kuka Jumalaan uskon, mutta omalla tavallani, en niin kuin kirkko tai raamattu opettaa. Sitä en vain voi ymmärtää, mitä tekemistä tässä sitten Jeesuksella olisi.”

Jeesus Kristus on ovi, hän on myös tie, jonka kautta voimme päästä sovintoon Jumalan kanssa. Ilman Kristusta kuljemme poispäin Jumalasta, vailla toivoa ja vailla pelastuksen mahdollisuutta. Sulkeeko sitten Jumala tämän pelastuksen oven? Ei, vaan sen tekee ihminen itse. Miten? Yksinkertaisesti siten, että hän etsii muuta vaihtoehtoa, mitä tahansa. Ihminen availee muita uskonnollisuuden ovia – kunnes havaitsee noiden ovien takana olevan pelkää tyhjyyttä.

Ihmisen eteen aukeaa pelastuksen tie ainoastaan tulemalla Hänen tykönsä, joka on ovi. Tuosta ovesta tullaan sisään syntisinä Hänen luokseen, joka on syntiemme sovitus ja sovittaja. Hän on Jeesus Kristus.

Ihminen ei itse kykene milloinkaan ratkaisemaan sitä ongelmaa, jonka nimi on synti. Ihmiselle synti jää iäksi sovittamatta, mutta on olemassa Hän, joka on sovittanut koko maailman synnin. Se tapahtui noin kaksituhatta vuotta sitten, kun Jeesus naulittiin ristinpuuhun. Siinä Jumala heitti Jeesuksen kannettavaksi kaikki meidän syntivelkamme. Tuohon hetkeen asti ihmisen piti tuoda joka vuosi syntiuhriksi mullikka, joka sijaiskärsijänä sai aikaan sovituksen. Miten tämä tapahtui? Sovituksen sai aikaan tuon sijaisuhrin viaton veri, joka vuodatettiin syntisen ihmisen edestä. Synnin palkka on kuolema, ja tuo mullikka kuoli siinä polttouhrialttarilla syntisen sijaisena.

Noin kaksituhatta vuotta sitten Jerusalemissa tuomittiin kuolemaan syytön mies, Jeesus Nasaretilainen – hän joka teki ainoastaan hyvää. Jeesus ruokki nälkäiset, paransi sairaita, herätti kuolleita, puhdisti spitaalisia. Hän myös vapautti Saatanan vallassa olevia ihmisiä ajamalla riivaajia ulos. Jeesus
julisti kansalle Jumalan valtakuntaa.
Jeesus Kristus oli liian hyvä tälle maailmalle.

Pilatuksen palatsin eteen oli kokoontunut kansanjoukko katsomaan oikeudenkäyntiä. Syytettynä on Jeesus Nasaretilainen. Pilatus kysyy: ”Mitä minä teen Jeesukselle?” Raivoisa kansanjoukko huutaa: ”Vie pois, ristiinnaulittakoon hänet!”

Tuossa hetkessä olimme mukana sinä ja minä ihmiskunnan edustajina, kun Jeesus naulittiin ristille sinun ja minun syntien tähden. Tuolla keskimmäisellä ristillä olisi ollut sinun ja minun paikka – ansiomme mukaan. Jeesus tuli ja otti meidän syntiin langenneiden paikan. Kelpaako Hän sinulle?

Mitä sinä teet Jeesukselle?