Matti Vataja

 

Miksi?

Sana miksi on ehkä maailman yleisin kysymys.

Mutta miksi Jeesuksen piti tulla tänne maailmaan, syntyä ihmiseksi?  Onko kyse siitä, että hän suurena maailman filosofisena opettajana – kuten Karl Marx ja monet muut – tuli tuomaan uuden maailmankatsomuksellisen ideologian muiden ideologioiden noutopöydälle,?

Vai onko koko sanoma Jeesuksesta suurta satua kuten tarina Joulupukista?

Näemmekö Jeesuksen johonkin historian sedimenttikerrostumiin hautautuneena persoonana, jota toki silloin tällöin muistellaan?

Jeesus syntyi Betlehemissä, hän kuului Daavidin sukuun.  Jeesus syntyi despoottikuningas Herodeksen aikana Rooman imperiumiin.  Silloin oli maailman ensimmäinen suuri verollepano Roomaa hallinneen keisari Augustuksen toimesta.  

Ehkä sanot, että olihan Jeesus kenties historiallinen henkilö, mutta mitäpä hänellä nyt olisi annettavaa tämän päivän ihmisille – miehellä joka eli 2000 vuotta sitten.  Jeesuksesta kyllä todistavat myös Raamatun ulkopuoliset lähteet, useat historioitsijat kuten Josefus ja Tacitus muutamia mainitakseni, ja heidän lisäkseen myös kristinuskoon vihamielisesti suhtautunut Saulus Tarsolainen.

Jeesus tuli tuomaan rauhaa tänne sotien ja kriisien riivaamaan maailmaan.  Hän tuli tuomaan rauhaa rauhattomille ihmisille – niille joilla ei ole rauhaa sisimmässään.  Tätä rauhaa on etsitty suurista maailman uskonnoista, joogasta jne., mutta rauhaa ja lepoa ei ole löytynyt.  Miksi ei? Siksi, että Rauhan Ruhtinas ei kelvannut tämän maailman ihmisille, joiden silmät tämän maailman ruhtinas on sokaissut.  

Kysyt ehkä: ”Miksi Jeesus ei kelvannut?”  Häneltä puuttui inhimillinen loisto, eikä hän myöskään täyttänyt ihmisten mittaa, kun kansa odotti poliittista messiasta.  Ei hänellä ollut mahtavaa armeijaa eikä loistokasta palatsia. Jeesuksen ratsastaessa Jerusalemiin hänelle kyllä laulettiin: ”Hoosianna, Daavidin Poika!”, mutta vähän myöhemmin huudettiin maaherra Pilatukselle: ”Ristiinnaulitse hänet!”  Tämä maailma ei ottanut Jeesusta vastaan, vaan hylkäsi hänet ja naulitsi hänet ristinpuuhun kuolemaan.

Kuitenkin sydämen rauha voi löytyä ainoastaan Golgatan ristin kautta.  Tämä tapahtuu, kun ihminen ottaa vastaan Jeesuksen, halveksitun ristin miehen, omana pelastajanaan ja syntien sovittajana.  Siksi Jeesuksen piti tulla tänne maailmaan ihmiseksi ihmisten keskelle. Siis Jumalan, maailmankaikkeuden Luojan, piti tulla ihmiseksi ja elää täällä synnitön elämä, jotta hän kuolemansa kautta sijaiskärsijänä voisi ristillä saada aikaan sovinnon Jumalan ja ihmisen välillä.

Jumalan ja Hänen ylösnousseen Poikansa Jeesuksen tahto on saada jälleen kuntoon se Jumalan ja ihmisen välinen yhteys, joka katkesi syntiinlankeemuksen seurauksena.  Jumala on kuitenkin antanut ihmiselle – Jumalan kuvaksi luodulle ihmiselle – vapaan tahdon, jota Hän kunnioittaa. Siis Jumala odottaa, mihin ihminen päättää sitoutua.

Mitä se sitten merkitsee sinulle ja minulle, jos tahdomme saada yhteyden ylöspäin kuntoon?  Se ei merkitse sitoutumista johonkin ideologiaan, vaan sitoutumista Jeesuksen persoonaan, Häneen, jonka syntymäjuhlaa vietämme jouluna.