Matti Vataja

RISTIN  HULLUTUS

Paavali toteaa, että sanoma rististä on juutalaisille pahennus ja pakanoille hullutus.  Tämä pitää paikkansa myös meille suomalaisille. Monelle meistä ristin sanoma on hulluutta.  Mutta siinä on edelleen Jumalan voima.

Sanoma rististä on hulluutta siksi, että se ei vetoa ihmisen järkeen.  Monille kelpaa mikä muu tahansa mielettömyys kuin Kristuksen evankeliumi.
Kuitenkin tätä ristin hullutusta saarnataan edelleen, sillä niille jotka uskovat, se on Jumalan voima ja viisaus.

Omassa voimassaan ja viisaudessaan ihminen ei voi oppia tuntemaan Jumalaa, joka on kaiken alku ja Luoja – ei voi siitä huolimatta että Jumalan teot ovat jo aikojen alusta olleet kaikkien nähtävissä.

Tämä Luoja, Jumala, ilmoitti itsensä Jeesuksessa Kristuksessa.  Jeesuksen kautta opimme tuntemaan millainen Jumala on. Hän välittää pienestä ihmisestä, joka kamppailee omien ahdistustensa kanssa.  Hän välittää ihmisestä, jolla on oman elämänsä suhteen pallo totaalisesti hukassa. Tällaiselle pienelle ihmiselle Hän ilmoittaa itsensä.  Hän osoittaa rakkautensa nostamalla ihmisen suosta lujalle kalliolle.

Ihminen, joka kamppailee sairauden tai masennuksen kourissa, ei enää välitä siitä vaikka saisikin otsaansa hullun leiman, sillä hänen ainut toivonsa on Jeesus.  Ihminen joka panee toivonsa Jeesukseen, saa kokea, että todellinen kristinusko ei ole vain yksi uskonto uskontojen noutopöydällä, vaan se on henkilökohtainen suhde Häneen, joka on kaiken alku ja Luoja.  Se on toimiva suhde Häneen, joka ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin – Häneen joka nousi kolmantena päivänä haudasta, kirjoitusten mukaan.

Jumalan viisaus on hunnutettu ristin hullutukseen.  Se on suuri salaisuus, joka aukeaa ainoastaan uskon kautta!