Matti Vataja

JEESUS  ON  KUOLEMAN  VOITTAJA

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, että Jeesus oli maanpäällisen toimintansa viimeisinä aikoina vetäytynyt enimmäkseen omiin oloihinsa opetuslastensa kanssa. Hän oli puhunut heille entistä useammin poismenostaan ja siitä, että Hän joutuu paljon kärsimään niin uskonnollisten johtajien kuin pakanoidenkin käsissä. Lopuksi Hänet naulitaan ristille. Puhe kärsimisestä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta tuntui jopa hänen lähimmistä ystävistään vähintäänkin omituiselta.

Nyt Jeesus puhuu heille: ”Menkäämme Juudeaan, kohti Jerusalemia.”

Hämmentyneinä miehet alkavat miettiä ja kysellä Jeesukselta tähän tapaan: Miksi mentäisiin sinne koko jengi tapettavaksi? Johan sinua on siellä etsimällä etsitty, jotta voisivat tappaa sinut. Etkö muista miten viimeksi meinasivat sinut kivittää?

Jeesuksen vaeltaessa oppilaidensa kanssa Juudeaan kohti Jerusalemia heidän luokseen tulee viestintuoja. Hän tuo sanoman: ”Herra! Hän, joka on sinulle rakas, on sairaana!” Lasarus on siis sairaana. Opetuslasten joukko on ihmeissään: mitä Jeesus oikein aikoo, kun hänellä ei tunnu olevan kiire mihinkään, ei edes tuonne Jerusalemin lähellä olevaan Betaniaan, jossa Hän oli niin monesti aikaa viettänyt Martan, Marian ja Lasaruksen seurassa. Varmaan Jeesuksella on mielessä vierailla Betaniassa vähän niin kuin välietappina ennen Jerusalemia. Ehkä häntä seuraavassa miesjoukossa nousee kysymys: miksi Mestari ei kiirehdi?

Jonkin aikaa myöhemmin tulee tieto: Lasarus on kuollut. Mitä Jeesus oikein aikoo tehdä?

Jeesuksen ja opetuslasten lähestyessä Betaniaa Martta tulee heitä vastaan ja sanoo: ”Herra, jos sinä olisit ollut täällä, veljeni ei olisi kuollut!” Martta siis ajatteli: Miksi Jeesus viivyttelit niin pitkään, että veljemme kerkisi kuolla? Miksi et kiirehtinyt?

Kun meille tapahtuu jotakin yllättävää, kun sairastumme itse, tai kun läheisemme sairastuu, nousee helposti kysymys: ”Miksi? Miksi sallit tämän tapahtuvan juuri meille?” Kun meille kaikkein läheisin ihminen kuolee, niin luonteva kysymys nousee huulillemme: miksi juuri hänen piti kuolla?

Betanian naiset saavat kuulla Jeesukselta merkilliset sanat: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, hän elää, vaikka olisi kuollut. Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.”

Mitä Jeesus oikein aikoo tehdä? Siinä hän itkee muiden mukana Lasaruksen haudalla, miehen joka oli jo neljä päivää sitten kuollut ja haudattu. Totta on sekin, että ruumis jo haisee, kun sen hajoaminen on alkanut.

Sitten Jeesus käskee: ”Ottakaa kivi pois haudan suulta!” Pienen rukoushetken jälkeen Jeesus huutaa: ”Lasarus, tule ulos!” Kaikkien ällistykseksi Lasarus kävelee hautakammiosta ulos käärinliinoihin käärittynä! Jeesus sanoo: ”Päästäkää hänet siteistä ja antakaa hänen mennä.”

Mikä tästä oli seurauksena? Se, että entistä useammat uskoivat Jeesukseen.